Selamat Datang

Saturday, January 12, 2013

Nasi Kerabu ala Cairo

gambar hiasan :)


Post hari ini berkaitan resepi masakan  melayu…walaupun tak reti masak dan bukanlah chef pun ..just nak share resepi makanan popular di kota cik siti wan kembang ..”nasi kerabu” hurmm bunyi best je ..nak tau tak bagaimana cara nak bikin nasi kerabu ..yukk saya tunjuk ajar sifu kat sini,senang je just rumit sikit..tapi tak pe korang akan rasa lega bila semuanya terhidang di atas meja makan dan masa tu lah timbul perasaan yang tak boleh nak cakap bila pandang nasi kerabu huhu (banyak cakap pulak ..maaf) jom kita mula memasak !!

What we should to do ?? hurmmm

First .. sediakan bahan-bahan :)

Bahan –bahan : NASI 

7 pot Beras
 Air secukupnya
1 batang serai ( dipotong halus)
2 biji bawang (merah dimayang halus)
Sedikit garam
Pewarna ( biru )@ bunga nasi kerabu

Bahan-bahan : KUAH

8 biji bawang merah (if kecil ) (dikisar )
1 biji bawang besar (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar )
1 genggam lada kering (dikisar )
Santan
Asam Gelugur
Serai (diketuk)
Halia (dikisar)
Garam
Gula

Bahan-bahan : SAMBAL KERISIK IKAN

½ biji kelapa parut (digoreng dan ditumbuk halus)
5 ekor ikan rebus (if kecil2 ) (diambil isi dan ditumbuk )
3 biji bawang merah (ditumbuk)
Lada hitam (ditumbuk)
Gula Melaka/manisan/nise (ditumbuk)
2 batang serai (ditumbuk)
Garam secukup rasa

Bahan-bahan : ULAM KERABU

1 biji timun
1/4 biji kubis
1 batang bunga kantan
1 batang serai
 1 genggam daun kesum
 1 genggam tauge
 1 ikat daun serai kayu

Bahan – bahan : BUDU

Budu cap seghoti or ape2 jenama la
I biji bawang besar dimayang  halus
5 biji cili padi  dihiris halus
I biji limau nipis diambil airnya

Lauk

Ayam bakar / ayam goreng
Ikan goreng celup tepung
Keropok ikan
Telur masin


Bahan-bahan dah sedia ,bukan main banyak lagi …jom start !! panaskan kuali !!!

1) NASI

Basuh beras sehingga bersih , letakkan air secukupnya masukkan serai dan bawang yang dipotong halus beserta pewarna dan garam secukup rasa, masukkan dalam rice cooker , cook n warm :)

2) KUAH

Panaskan kuali , masukkan sedikit minyak tumis bahan-bahan yang dikisar tadi , biarkan garing.Setelah garing masukkan serai dan asam gelugur ,biarkan seketika.Then , masukkan santan ,garam dan gula secukup rasa,kacau selalu supaya santan sekata,setelah mendidih ,tutup api ,kacau sekejap then siap :)

3) SAMBAL KERISIK IKAN

Campurkan semua bahan-bahan yang ditumbuk masukkan garam ,gaul hingga sebati.
Sekiranya tiada gula Melaka/nise boleh gantikan dengan gula , ok :)

4) ULAM KERABU

Semua bahan-bahan dihirs halus – halus ya :)

5) BUDU

Campurkan semua bahan-bahan yang dimayang dan diris berserta air perahan limau kedalam budu . :)

6) LAUK

Boleh sediakan aneka jenis lauk pilihan sama ada ayam bakar , ayam goreng,ikan goreng celup tepung ,keropok ikan yang digoreng ataupu telur masin.. pandai2lah ya sediakan lauk-lauk ni..ikut kemudahan ,paling simple rebus telur or goreng keropok :)

Setelah selesai boleh lah hidang …santapan malam bersama keluarga :)

p/s : nak makan nasi kerabu ada caranya .gaulkan kesemua bahan di dalam pinggan dan nikmatilah juadah nasi kerabu !! ^^

*kat cairo tak dapat memenuhi kesemua bahan2 diatas , so buat yg mana ade aje ..alhamdulilah sempat la hasilkan tapi tak sempat nak snap picture , so tak leh nak display kat sini ,anyway kat atas dah ada gambarnya ^^

SELAMAT MENCUBA (^_^)


 contoh bunga nasi kerabu (tak tahu bunga apa nak bg nama ^^ )

untuk warnakan nasi supaya jadi biru ^^
~ kata ahli beit : bunga urang aring ..thanks ya :) ~


No comments:

Post a Comment